Het woordje ‘MAAR’ lijkt een onstuitbare opmars te maken. Voor velen is het de ideale manier om met een excuus gemakkelijk af te komen van een vraag of verzoek. Zonder iemand te veel voor het hoofd te stoten.

Begrijpelijk. We hebben het druk, we moeten elke dag weer ontelbaar veel keuzes maken. En komen dan nog vaak tijd en energie te kort. En dus schepen we elkaar af met min of meer onschuldige smoesjes. Om maar niet te hoeven doen wat de ander van ons wil.

Wil jij slimmer omgaan met de MAREN van anderen? Handiger pareren? En misschien zelfs ontkrachten? En de ander effectief overtuigen?

Dat vergt enige lenigheid in het toepassen van wat ik de MAAR-draai noem. Eerst even een voorbeeldje:

“Ga je mee naar de film vanavond?”
“Ik heb er wel zin in,.…MAAR….. ik moet nog een presentatie voorbereiden”

De MAAR-doctrine volgt een vaste zinsconstructie, bestaande uit twee delen. Het deel vóór de MAAR (mee naar film?) en het deel na de MAAR (presentatie voorbereiden).

De kracht van de constructie zit ‘m erin dat het tweede gedeelte (het excuus) nu ineens alle aandacht krijgt. Alleen al door de volgorde waarin de zaken aan bod komen. En daardoor zogezegd op de voorgrond staat.

We denken dus nu meer aan de presentatie die moet worden voorbereid. En zijn al bijna vergeten dat de ander zei dat ie wel zin had om mee te gaan naar de film (achtergrond).

En zo werkt het precies voor degene die de MAAR uitspreekt. Ook voor hem of haar is ‘zin hebben’ vergeten. En heeft de ‘presentatie’ alle aandacht.

En daarmee is de MAAR zo razend effectief. En gaan we er allemaal in mee. Is het een volstrekt sociaal acceptabele afwimpelmanoeuvre geworden.

MAAR wat nu als je dit wil doorbreken? En de ander wel degelijk mee wil krijgen in jouw verzoek? Of de ander op zijn minst op een ander denkspoor wil zetten? Zijn eigen bezwaar in een ander licht wil laten zien?

Doe dan de MAAR-draai!

Draai heel eenvoudig om wat de ander voor en na de MAAR zei. En merk het verschil in het denken van de ander.

In het voorbeeld van net kun je reageren met:

“dus je moet nog een presentatie voorbereiden, ….MAAR….. je hebt er wel zin in?”

En zet je dus het eerste gedeelte nadrukkelijk op de voorgrond.

Dat voelt ineens anders, toch?

Je gebruikt het op de voorgrond-achtergrond plaatsen nu zelf om de aandacht te verleggen. Te herkaderen. En dat kan de beleving bij de ander wel eens volledig veranderen. Handig, als je wil beïnvloeden, bijvoorbeeld in het overleggen, vergaderen en onderhandelen.

Ga er vandaag maar eens mee aan de slag! En experimenteer met deze MAAR-draai.

Het zal je echt gaan verbazen welke andere effecten je hiermee kunt hebben. Hoe je anderen onbewust kunt beïnvloeden. Overigens op een manier die ze doorgaans niet eens heel vervelend vinden. Ze zeiden het toch zelf? Je gebruikt hun eigen woorden!

En niets is meer overtuigend dan onze zelfgetrokken conclusies.

Dowload nu gratis onze eBooksDank je wel! Ga naar jouw mail en download direct onze eBooks.

Pin It on Pinterest

Share This