Niet alleen het ‘echte’ onderhandelen vinden we lastig. Juist ook het starten van de onderhandeling vormt voor velen een drempel.

Want: wie bijt het spits af? En wat is een reëel openingsbod? En moet je heel hoog inzetten? Of juist wat meer bescheiden? Of misschien wel beginnen met een concessie?

Een heel stevige ‘take it or leave it’ of ‘final offer first’ opening toont weliswaar overtuiging, vastberadenheid en kracht. Echter, terugkrabbelen kan alleen met verlies van de eigen geloofwaardigheid.

Het andere uiterste: een volledig ‘open’ positiekeuze (blue sky bargaining) laat je weliswaar alle ruimte voor flexibiliteit. Het is echter volstrekt onduidelijk waar je mee thuis gaat komen.

Suggestie

Kom met het hoogst verdedigbare bod!

 

Open met een bod dat je nog kunt onderbouwen met argumenten. Waar je zelf ook nog in gelooft. En mik daarbij iets hoger dan je denkt. Zodat je later nog ‘wisselgeld’ hebt om weg te geven.

En neem waar mogelijk het initiatief (als je bekend bent met de situatie, markt en/of omstandigheden). En maak optimaal gebruik van het ankereffect

Wil je echt effectiever leren onderhandelen? Check dan onze eCursus.

Dowload nu gratis onze eBooksDank je wel! Ga naar jouw mail en download direct onze eBooks.

Pin It on Pinterest

Share This